miercuri, 14 septembrie 2011

Septembrie

Inceputul acesta de septembrie e minunat. Arsita s-a mai domolit, soarele e mereu pe cer si e vreme buna de plimbare. De cand am fetita urmaresc mereu buletinul meteo, pana sa apara ea plecam oriunde, oricum, nu conta nimic, decat sa hoinaresc. Nu puteam rata niste iesiri si am ales Colina Universitatii din Brasov si Poiana Brasov. Bineinteles ca am facut si poze, chiar daca Adelina era mereu pe urmele mele si speria toate vietatile. :)














Ne-a placut atat de mult, incat am revenit seara, pentru cateva poze cu cerul instelat. Am vrut sa fac poze spectaculoase, dar inca nu stapanesc tehnica si in plus, era luna plina ca un bec gigant.




luni, 12 septembrie 2011

Lucrusoare facute de mine

Am tot postat retete si fotografii, dar inca nu am aratat ce am facut eu. Sunt cateva din lucrusoarele facute cu mare drag pentru Adelina, fetita mea. Mi-a placut sa le lucrez si m-am starduit sa le fac in timp ce ea dormea, pentru ca in rest sunt numai la dispozitia ei. ;)

Am vazut inainte de venirea ei pe lume niste scutece textile si am vrut sa ii fac si eu, mi s-au parut atat de dragute si ma gandeam mereu cat de dulce ar fi cu ele. Asa ca am studiat putin si m-am apucat sa fac. Am facut destul de multe si am incercat sa mergem numai pe ele, insa la un moment dat a devenit destul de greu cu uscatul lor, fiindca stau la bloc si am renuntat. Dar iata ce am facut:


Apoi am facut o cutie de jucarii, dupa modelul de aici.  Acum Adelina o plimba prin casa cu jucariile in ea si mi-o aduce sa facem curat.


 O paturica careia trebuie sa-i fac o poza mai detaliata. Era in lucru atunci cand am fotografiat-o.


Si asa arata spatiul meu de lucru inainte sa inceapa Adelina sa se catere si sa traga jos totul ;).

duminică, 4 septembrie 2011

Catina - fructul minune


In ultimul timp am facut tot felul de provizii pentru iarna. Fructele de padure au fost la mare cautare in familia nostra. Acestea sunt in mod sigur ecologice si sunt pline de vitamine.

Catina a inceput sa fie din ce in ce mai cautata pentru calitatile sale. Cu un continut urias de vitamina C, de doua ori mai mare decat al macesului si de zece ori mai mare decat al celorlalte citrice, catina este un fruct foarte raspandit in tara noastra. Contine, pe langa cantitatea uriasa de vitamina C si vitamina A, complexul B, vitaminele E, P, K, F. In plus, contine fosfor, calciu, fier, potasiu, magneziu.  Betacarotenul - necesar ochilor se gaseste in catina din belsug (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), iar prin vitamina E, numita "a tineretii", este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen si un foarte bun imunostimulator, eu nu am racit deloc in perioada cat am fost insarcinata si am "prins" chiar epidemia de gripa porcina. Este utila in afectiuni reumatismale, afectiuni neuro-endocrine, hepatice si circulatorii. Mai este folosita in astenie, stress, anemie, alcoolism, iar un efect foarte important il are asupra depresiilor, bolii Parkinson, faringitei, gripei, racelii.  Este cu adevarat un aliment minune.

Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie. La noi in tara, catina creste spontan in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, de asemenea se mai intalneste pe Valea Prahovei si in Delta Dunarii. Noi mergeam acum cativa ani pe Valea Prahovei, undeva langa Campina, asta pana sa aflam ca se mai afla si pe Valea Tarlungului, adica mai aproape de Brasov. Se recolteaza destul de greu, trebuie taiate crengute, iar acasa o parte o taiem bob cu bob cu o forfecuta. O parte o punem la uscat cu tot cu crengi, iar cand este gata, cade prin lovire usoara. Boabele uscate le macinam si le punem intr-un borcan si facem un macerat astfel: se pune o lingura de pudra intr-un pahar cu apa si se lasa la temperatura camerei 6-8 ore, dupa care bem lichidul cu tot cu pudra de catina.

Anul acesta am luat o parte de catina din piata, dat fiind faptul ca nu prea ne-a ajuns anul trecut cea culeasa. Am spalat-o, am scurs-o de apa si apoi am umplut un borcan trei sferturi, iar restul miere. Se pastreaza la frigider si se ia cate o lingura dimineata cu putina apa.