duminică, 4 septembrie 2011

Catina - fructul minune


In ultimul timp am facut tot felul de provizii pentru iarna. Fructele de padure au fost la mare cautare in familia nostra. Acestea sunt in mod sigur ecologice si sunt pline de vitamine.

Catina a inceput sa fie din ce in ce mai cautata pentru calitatile sale. Cu un continut urias de vitamina C, de doua ori mai mare decat al macesului si de zece ori mai mare decat al celorlalte citrice, catina este un fruct foarte raspandit in tara noastra. Contine, pe langa cantitatea uriasa de vitamina C si vitamina A, complexul B, vitaminele E, P, K, F. In plus, contine fosfor, calciu, fier, potasiu, magneziu.  Betacarotenul - necesar ochilor se gaseste in catina din belsug (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), iar prin vitamina E, numita "a tineretii", este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism. Este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen si un foarte bun imunostimulator, eu nu am racit deloc in perioada cat am fost insarcinata si am "prins" chiar epidemia de gripa porcina. Este utila in afectiuni reumatismale, afectiuni neuro-endocrine, hepatice si circulatorii. Mai este folosita in astenie, stress, anemie, alcoolism, iar un efect foarte important il are asupra depresiilor, bolii Parkinson, faringitei, gripei, racelii.  Este cu adevarat un aliment minune.

Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie. La noi in tara, catina creste spontan in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, de asemenea se mai intalneste pe Valea Prahovei si in Delta Dunarii. Noi mergeam acum cativa ani pe Valea Prahovei, undeva langa Campina, asta pana sa aflam ca se mai afla si pe Valea Tarlungului, adica mai aproape de Brasov. Se recolteaza destul de greu, trebuie taiate crengute, iar acasa o parte o taiem bob cu bob cu o forfecuta. O parte o punem la uscat cu tot cu crengi, iar cand este gata, cade prin lovire usoara. Boabele uscate le macinam si le punem intr-un borcan si facem un macerat astfel: se pune o lingura de pudra intr-un pahar cu apa si se lasa la temperatura camerei 6-8 ore, dupa care bem lichidul cu tot cu pudra de catina.

Anul acesta am luat o parte de catina din piata, dat fiind faptul ca nu prea ne-a ajuns anul trecut cea culeasa. Am spalat-o, am scurs-o de apa si apoi am umplut un borcan trei sferturi, iar restul miere. Se pastreaza la frigider si se ia cate o lingura dimineata cu putina apa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu